Ny indkøbsvejledning skal nedbringe energiforbruget

Energistyrelsen står bag en ny indkøbsvejledning, der skal hjælpe offentlige og private virksomheder med at få et lavere energiforbrug. Med vejledningen i hånden har indkøberne god mulighed for at opnå lave totalomkostninger og købe klimavenligt ind.
31. maj 2013

 Energistyrelsen publicerer nu Indkøbsvejledning 2013, der indeholder anbefalinger til energikrav for en række apparater og løsninger – fra computere over storkøkkenudstyr til transportløsninger.

Indkøbere i central rolle

Indkøberne har gennem deres køb en god mulighed for at påvirke producenter og forhandlere i retning af at udvikle, producere og markedsføre energieffektive produkter og løsninger. Samtidig kan de ved at stille krav til energiforbruget sikre, at totalomkostningerne bliver lavere.

”Det er vigtigt, at offentlige og private virksomheder tænker i energiforbrug og totalomkostninger allerede i indkøbsfasen. Ofte kan den billige løsning være besnærende, og se godt ud på budgettet.  Men samtidig risikerer man at indkøbe apparater og løsninger, der belaster organisationens energiregning i mange år fremad,” siger klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard.

Fokus på transport

Som noget nyt indeholder indkøbsvejledningen et afsnit om transport, hvor der gives gode råd om indkøb og drift af transportmidler.

”Transportområdet er vigtigt både i forhold til energiforbrug og klima. Ved at overveje sit reelle kørselsbehov og f.eks. indtænke elbiler i bilparken, er der gode muligheder for energibesparelser og en mere klimavenlig transport. Indkøbere spiller derfor en særdeles vigtig rolle i denne sammenhæng.” fortæller Martin Lidegaard.

Som indkøber er det ikke altid let at finde vej igennem de mange hensyn, der skal tages, når der købes ind. Energistyrelsens vejledning er tænkt som en håndsrækning til denne proces, hvor energikravene er samlet et sted og kan føres direkte over i et udbud eller en kravspecifikation. 

 Se Indkøbsvejledningen

Yderligere oplysninger

Klima-,energi- og bygningsminister Martin Lidegaard kan kontaktes via pressechef Claus Kaae-Nielsen på clkaa@kebmin.dk eller 41729011

Projektkonsulent Mads Lindevall Kristiansen, Energistyrelsen kan kontaktes for faglige spørgsmål på tlf. 33 95 58 07, e-mail: malk@ens.dk.